Waarom Linux?

Windows is ongetwijfeld het meest gebruikte besturingssysteem. Maar dat wil niet zeggen dat het het beste systeem is. Linux is inmiddels een breed begrip geworden en er zijn momenteel veel versies van Linux die zeker een goed alternatief zijn voor Windows. Hier enkele redenen om voor Linux te kiezen.

 • Het is gratis. Iedere versie van Linux is altijd gratis en dit zal in de toekomst steeds zo blijven. De licentie waarop Linux gebaseerd is is namelijk General Public License GPL. Dit betekent dat iedereen geld mag vragen voor Linux, maar alle programma’s ook altijd gratis moet aanbieden. Zo kan er bijvoorbeeld geld gevraagd worden voor officiële ondersteuning. De licentie eist ook dat ze van toepassing is op alles wat op Linux gebaseerd is. Als iemand geld vraagt voor zijn Linux versie zonder die ook gratis aan te bieden kan die persoon voor de rechter gesleept worden.
 • Het is vrij. OpenSource betekent dat iedereen de code mag inzien en mag aanpassen voor eigen gebruik. In het geval van de GPL licentie mag iedereen ook altijd de aangepaste code verspreiden en zelfs commercieel gebruiken. Het voordeel aan vrije software is dat er geen virussen in zitten en dat het enorm goed te personaliseren is.
 • Het is te vertrouwen. Een systeem gebaseerd op Linux crasht alleen maar als er met de systeembestanden geprutst wordt. Aangezien je altijd alles naar eigen wil mag aanpassen, is het enigszins normaal dat het kan crashen. Maar bij Linux zijn de systeembestanden goed gescheiden van de gebruikersbestanden en moet je steeds een wachtwoord ingeven of je onder een andere account aanmelden om die bestanden te mogen wijzigen.
 • Het is veilig. Zoals hierboven vermeld is, kunnen de systeembestanden enkel gewijzigd worden als je een wachtwoord ingeeft of je onder een andere account inlogt. Om een virus te krijgen in Linux zou je het dus zelf moeten installeren en expliciet je wachtwoord ingeven iedere keer het virus wordt gestart.

Is Linux voor specialisten?

Linux wordt gebruikt door specialisten omdat het zo extreem aanpasbaar is en bijna nooit crasht. Daarom werkt tegenwoordig 90% van de supercomputers op Linux en een groot deel van de servers. Zelfs Google en Facebook! Maar als je een standaardversie van Linux neemt, met een relatief grote gebruikersbasis, dan kan je het systeem direct gebruiken en is er niet veel aanpassingswerk nodig. Alles wat je wil doen kan via menu’s zoals bij Windows. Het enige verschil is dat de menu’s in Linux logischer geordend zijn. Er zijn echter veel sites die hun installatie-instructies nog altijd via de commandline doen. Dit is gemakkelijk voor die sites omdat de installatie-instructies dan altijd correct zijn. Aan de vorm van de commando’s wordt namelijk niets veranderd. Er komen enkel commando’s bij als Linux verder uitgebreid wordt. Het is voor de gewone gebruiker niet van belang om al die commando’s te kennen.

Kan mijn computer crashen bij de installatie?

Ja, dat kan. Maar dat kan ook met een Windows-installatie. De kans dat het gebeurt is tamelijk klein en je computerhardware is altijd te herstellen.

 

Welke versie kiezen?

Linux heeft veel versies, die distributies genoemd worden.

 

Verschillen

Er zijn veel verschillende Linuxdistributies waarvan sommigen voor een bepaalde toepassing ontwikkeld zijn; zo zijn er distributies specifiek voor het gebruik als server en distributies die zich vooral toegelegd hebben op een bepaald taalgebied of een bepaalde groep gebruikers.

 

Verspreiding

De eerste Linuxdistributies, van onder andere Slackware, Debian, Red Hat en SUSE, werden in de jaren 90 op CD-ROM gezet. De CD-ROMs werden onder meer via boekhandels en computerwinkels of per post verspreid. Sinds de opkomst van breedbandverbindingen worden Linuxdistributies meestal door gebruikers gedownload van internet in de vorm van een ISO-bestand. Hiermee kan bijvoorbeeld een Live-CD of -DVD gebrand worden of een USB-stick gemaakt worden.

Door het downloaden van veel grote ISO-bestanden via HTTP of FTP kunnen servers en internetverbindingen zwaar belast raken. Om kosten te besparen wordt gebruikers aangeraden om gebruik te maken van een mirror. Inmiddels maken steeds meer distributies gebruik van torrent waarmee hogere downloadsnelheden bereikt kunnen worden terwijl de kosten voor de distributeurs verder dalen en de belasting van netwerkverbindingen afneemt.

 

Software

De vele organisaties die een Linuxdistributie ontwikkelen, wijzigen daarbij diverse aspecten van hun systeem. Naarmate er meer distributies ontstaan, is het gevaar dat applicaties ontwikkeld voor Linux niet meer werken steeds groter. Om dit te voorkomen, zijn er allerlei ontwikkelingen die los van de distributies staan. De twee belangrijkste ontwikkelingen zijn de ontwikkeling van de kernel zelf en de Linux Standard Base of LSB. Daarnaast zijn er vele applicaties en subsystemen waar elke distributie gebruik van maakt zoals de GNOME- en KDE-desktopomgevingen.

 

Architectuur

Aangezien Linux ontwikkeld is op een Intel 80386-processor (i386), zijn er geen distributies die werken voor oudere processoren. Er zijn wel speciale distributies die geschikt zijn voor oudere computers, al is er dan geen grafische desktop aanwezig. Sommige distributies nemen minder dan 2 megabyte in beslag. Linuxdistributies mogen over het algemeen door iedereen aangepast en verspreid worden, omdat de meeste code onder de GNU General Public License valt en dus opensourcesoftware is.

 

Enkele distributies

 • Arch Linux
 • CentOS
 • Debian
 • Fedora
 • Gentoo Linux
 • Knoppix
 • Kubuntu
 • Mandriva
 • Mint
 • Red Hat
 • Sabayon
 • SUSE/OpenSUSE
 • Slackware Linux
 • Ubuntu