Power supply unit

FLTZG2OH130PCT8.LARGEEen power supply unit, afgekort PSU, is dat onderdeel van elektrische of elektronische apparaten dat de ingangsspanning (afkomstig van het lichtnet of van batterijen) geschikt maakt voor de verschillende onderdelen van die apparaten. Hierbij wordt de spanning vaak getransformeerd naar (een) ander(e) voltage(s) en indien van toepassing kan er een omzetting van wisselspanning naar gelijkspanning (of andersom) plaatsvinden.

Als geen omvormingen nodig zijn (zoals bij een gloeilamp die rechtstreeks op het lichtnet aangesloten wordt) is ook geen PSU nodig. Als de omvormingen niet in het apparaat zelf plaatsvinden maar in een los apparaatje dan wordt dat laatste over het algemeen een adapter genoemd.

 

Computervoeding

De voeding in een (personal) computer is een goed voorbeeld van een veelzijdige PSU. Zelf gevoed met wisselspanning, levert de PSU de noodzakelijke gelijkspanningen voor de diverse componenten van een computersysteem. Daarbij valt o.a. te denken aan het moederbord, de processor, de harde schijf of schijven, het geheugen en dergelijke. Het is belangrijk dat de PSU voldoende vermogen kan leveren voor alle apparaten die zich in het computersysteem bevinden.

De voeding van de personal computer heeft een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt. Oudere voedingen zijn gebaseerd op de AT-standaard. Deze is ongeveer sinds de Pentium II vervangen door de ATX-standaard, die door de computer bestuurd kan worden. Sinds 2005 is een nieuwe standaard in opkomst, namelijk ATX 2.0.

Een nieuwe computerkast wordt meestal inclusief PSU geleverd. Een PSU is echter ook los verkrijgbaar en past meestal in de kast.

Er zijn verschillende typen PSU beschikbaar; actief gekoelde, passief gekoelde en watergekoelde voedingen. Daarnaast zijn voedingen in verschillende vermogens beschikbaar. Tegenwoordig (2009) hebben ze een vermogen vanaf 300 watt, oplopend tot wel 1200 watt. Tien jaar geleden was een PSU van 150 Watt een normaal verschijnsel, wat betekent dat energieverbruik van computers in deze periode is toegenomen. Dit geldt voor de ‘standaard kasten’. Inmiddels is er een trend naar kleinere systemen, waarbij het energieverbruik weer lager is. Deze systemen gebruiken echter doorgaans geen gestandaardiseerde PSU.

Een personal-computervoeding moet vijf elektrische spanningen leveren: +12V, -12V, +5V, -5V, +3,3V. De +12 en -12 V worden onder andere gebruikt voor aandrijving van motoren. +5 en -5 V voor ‘normale’ elektronische digitale schakelingen (TTL). De 3,3 V wordt gebruikt om de processor te voeden.

De ATX-standaard dateert nog uit de tijd dat de meeste ‘ballast’ lag op de +5V, maar tegenwoordig wordt de 12V meer belast en dient een hoger vermogen te kunnen leveren.

IBM_670Watts_Redundant_Power_Supply_Unit_For_XSERIES_3550_Server_(7001134-Y000)