Omschrijving

pci-adapter

Een insteekkaart wordt in een computer geplaatst.

 

Een insteekkaart zorgt in samenwerking met de andere elektronica voor een functionele uitbreiding van een computer.

Computers en andere elektronische apparatuur worden vaak uit modules opgebouwd. Met insteek- of uitbreidingskaarten kan makkelijk specifieke functionaliteit aan een computersysteem toegevoegd worden, of vervangen wanneer de capaciteit onvoldoende is.

Vaak is er naast de hardware van de insteekkaart ook nog extra software nodig in de vorm van een stuurprogramma en/of applicatie.

 

Type insteekkaarten

 • Industry Standard Architecture ISA – de eerste standaard voor IBM PC’s en compatibele systemen (tot circa 1998)
  ax5216
 • Extended Industry Standard Architecture (EISA) en Video Electronics Standards Association (VESA) – 32 bitsuitbreidingen van de ISA-standaard; beperkt toegepast
  EISA
 • Peripheral Component Interconnect (PCI) – een moderne standaard, vastgelegd in 1991, vanaf 1995 meer en meer toegepast, ook buiten IBM PC’s, onder andere door Apple, Sun en Digital Equipment Corporation (DEC).
  USB2-PCI_Card
 • PC Card – insteekkaart voor laptops, gestandaardiseerd als PCMCIA (in 1991) en later als CardBus (32 bit).
  PCI_card_for_PC
 • Accelerated Graphics Port (AGP) – standaard voor videokaarten (tot circa 2005)
  tulx1600agp2
 • PCI Express – de opvolger van PCI, met een grotere bandbreedte. Als eerste gebruikt voor videokaarten en uitbreidingskaarten voor massaopslag.
  pci-x-data-acquisition-cards-pci-58448-2758781

 

Peripheral Component Interconnect

1104402036

De Peripheral Component Interconnect bus of PCI-bus is de opvolger van de ISA-bus, die in de eerste IBM-PC geïntroduceerd werd. In de loop der jaren voldeed de ISA-bus niet meer aan de gestegen eisen en werd door fabrikanten aan alternatieven gewerkt. Zo introduceerde IBM de MCA-bus. De industrie weigerde hier echter licentiegelden voor neer te tellen. In reactie hierop ontwikkelde Compaq de EISA-bus. Toen ook deze bus niet echt aansloeg verschenen nog de OPTi local-bus en de VESA Local Bus. Uiteindelijk schiep Intel orde in de chaos en introduceerde de PCI-bus.

pci-pcixBehalve een hogere snelheid bood de PCI-bus nog meer voordelen ten opzichte van de ISA-bus, onder andere een centrale configuratie, plug-and-play, en busmastering in plaats van de primitievere DMA-kanalen.

PCI-sleuven zijn uitbreidingssleuven die zich op een moederbord in de computer bevinden. Zij zijn vaak te herkennen aan hun witte kleur.

De sleuven kunnen worden gebruikt voor insteekkaarten zoals geluidskaarten, netwerkkaarten, RAID-controllers, televisiekaarten en videokaarten. Voor grafische kaarten is ook de snellere AGP en PCI-Express-kaart een alternatief voor een PCI-kaart.

Sinds 2006 wordt PCI steeds minder gebruikt omdat zijn opvolgers, PCI-Express en PCI-X, hun opkomst maken. Deze hebben snellere transferrates en zijn dus geschikter voor zware grafische toepassingen, nodig om bijvoorbeeld een driedimensionaal spel te kunnen spelen dat gerenderd moet worden.

PCI-Express wordt voornamelijk gebruikt in pc’s, terwijl PCI-X gemaakt is voor servers en werkstations.

 

Netwerkkaart

Network_cardEen netwerkkaart is een hardwareonderdeel in een computer, nodig om die computer deel te laten uitmaken van een computernetwerk. Soms is de netwerkkaart een aparte insteekkaart, maar tegenwoordig maakt de techniek meestal standaard deel uit van het moederbord van de computer (onboard) en is er geen sprake meer van een aparte netwerkkaart. Doorgaans wordt een netwerkkaart aangegeven met de afkorting NIC (Network Interface Card). Ook wordt vaak de naam 10/100-Ethernet of 10/100/1000-Ethernet gebruikt, waarbij de getallen op de snelheid in megabits per seconde slaan. Een 10/100-netwerkkaart is zowel geschikt voor netwerken met 10Mb/s en 100Mb/s. De meeste netwerkkaarten zijn full-duplex, dat betekent dat ze tegelijkertijd kunnen versturen en ontvangen.

Netwerkkaarten worden gemaakt voor een bepaald netwerk, protocol of medium, hoewel sommige kaarten kunnen worden gebruikt voor meerdere netwerken. De meest gebruikte netwerkkaart is van het ethernet-type. De technologie die hierop wordt geïmplementeerd, beslaat de onderste twee lagen van het OSI-model (fysische laag en data laag).

 

Netwerkkaarten kunnen vele soorten connectoren hebben, zelfs in het geval van ethernetkaarten, zoals:

 • BNC connector
  q199903bnc connector 10-500x500
 • twisted pair: vaak zonder beschermingsschild (UTP: unshielded twisted pair); soms ook met (STP: shielded twisted pair), en meestal met RJ45-stekker
  RJ-45_test_Studio08images
 • AUI (Attachment Unit Interface, 15 pin connector)
  AUI_DROP_tnauiconn
 • ST (fiber)
  M83522-MIL-ST-ConnectorAdapter-1049-1-26120631

Vanaf 1990 wordt vooral de netwerkkaart voor Ethernet met UTP aansluiting gebruikt. Sinds 2005 zijn voor thuisgebruik steeds meer draadloze netwerken in opkomst waarbij netwerkkaarten gebruikt worden die via PCMCIA of de USB met de computer zijn verbonden.

Om een computer met een netwerkkaart te laten werken is software nodig: de zogenaamde (device) drivers of stuurprogramma’s. Voor (emulaties van) veel gebruikte kaarten zijn deze drivers vaak onderdeel van standaardinstallaties van het besturingssysteem. Anders worden ze met het product meegeleverd, of zijn doorgaans te downloaden op de website van de fabrikant van de netwerkkaart.

Enkele bekende producenten van netwerkkaarten zijn: 3Com, Intel, Realtek, D-Link, Eminent, Nvidia, Linksys.

 

Seriële poort

CC317Y_LREen seriële poort is een communicatieverbinding die in de computerwereld wordt gebruikt. Het grote verschil met de parallelle poort is dat de bits van de gegevens één voor één achter elkaar worden verstuurd. Voordeel hiervan is dat er minder draadjes nodig zijn om de gegevens te transporteren. De kabel kan daarom dun en soepel zijn.

Begin jaren 80 kon een pc worden uitgebreid met een seriële poort, onder meer voor het aansluiten van een modem. Toen de muis een plek vond bij de computer, werd ook de seriële poort standaard in de PC opgenomen. Ook andere apparaten werden na verloop van tijd op de seriële poort aangesloten: bankpaslezers, (hand)scanners, toetsenborden, fotocamera’s, enzovoort. Computerhobbyisten gebruikten de poort om hiermee de communicatie naar andere (zelf gebouwde) apparaten te verzorgen.

Het nadeel van de seriële poort is dat hij doordat de bits na elkaar worden verstuurd niet snel is. Voor een muis is de snelheid toereikend, maar een snel Internet-modem is voor de poort al niet meer bij te houden. Ook het scannen van afbeeldingen en het overhevelen van digitale foto’s uit een fotocamera duurt via de trage seriële poort erg lang.

De Seriële Poort wordt ook wel COM(municatie)-poort genoemd. Deze is bidirectioneel en er kunnen dus zowel gegevens mee worden verstuurd als mee worden ontvangen. Afhankelijk van de aangesloten apparaten kent ook de seriële poort een Half- en een Full-duplex variant. De seriële poort heeft, om de gegevens van 8 naar 1-bits om te zetten, wat aanvullende hardware nodig: de UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter). De veel gebruikte UART chip type 16550 bevat een buffer van 14 bytes voor ontvangen en 16 bytes voor zenden, zodat de CPU van de PC niet voor ieder byte aandacht aan de poort hoeft te besteden.

De standaard seriële poort heeft een transportsnelheid van maximaal 115 kilobits per seconde, maar ook hier zijn snellere varianten als Enhanced Serial Port (ESP) and Super Enhanced Serial Port (Super ESP) ontwikkeld, waarmee transportsnelheden tot 460 kilobits per seconde kunnen worden bereikt. Er is een 9-pins en een 25-pins variant. Deze laatste kan verwarring veroorzaken met de parallelle poort.

Op veel moderne PC’s (en vooral notebooks) komt de seriële poort niet meer voor. Er zijn betere, snellere alternatieven, zoals USB. Om dezelfde reden dreigt ook de parallelle poort te verdwijnen, want moderne printers hebben tegenwoordig ook steeds vaker een snellere aansluiting.

 

Universal Serial Bus

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUniversal Serial Bus (Universele Seriële Bus), meestal aangeduid met het initiaalwoord USB, is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op computers. Het vervangt de langzamere parallelle en seriële poorten, voornamelijk doordat de snelheid van gegevensoverdracht met USB veel groter is. De standaard is uitgevonden door Intel en protocolversie 1.0 werd in 1996 geïntroduceerd. Met behulp van de gestandaardiseerde USB-poort konden hardwarefabrikanten producten maken die compatibel waren met zowel pc’s als Macs. Naast randapparatuur voor computers worden verschillende typen microcontrollers voorzien van een USB-poort, bijvoorbeeld om hun toepassing binnen computers en embedded systems te vereenvoudigen.

Een bijkomend voordeel van USB is, dat deze de stroomvoorziening van de aangesloten randapparatuur kan verzorgen. Ook kan USB-apparatuur aangesloten worden zonder de computer te hoeven herstarten — dit wordt hotplugging genoemd.

Hoewel in de naam het woord bus voorkomt, is USB strikt genomen geen bus, omdat er zonder hub maar één apparaat per poort aangesloten kan worden.

FireWire is een alternatief voor USB als het gaat om het aansluiten van apparatuur die een hoge bandbreedte vereist, zoals externe harddisks en videocamera’s.

imagesmicro-usbUsb_connectors

 

 Doelen

De ontwerpers van USB hadden zich een aantal doelen gesteld:

 • Het moest een degelijke, goedkope poort worden die ook voor goedkope randapparatuur als muizen gebruikt kon worden.
 • De kosten van de bekabeling en connectors mochten niet hoog zijn.
 • De constructie moest zo zijn, dat foutieve aansluiting uitgesloten was.
 • Er moesten veel apparaten tegelijk via USB aangesloten kunnen worden.
 • USB moest voldoende snelheid bieden om printers en andere snelle apparatuur als harde schijven aan te kunnen sluiten.

De achterliggende doelstelling is alle afzonderlijke poorten van een pc door één enkele standaard te vervangen.

 

Varianten

Via de USB-kabel kan het aangesloten apparaat van voedingsstroom worden voorzien. USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V) en dat is genoeg voor eenvoudige apparaten, zoals een muis. Apparaten die meer vermogen vergen, moeten een eigen voeding hebben.

Er zijn vijf versies van USB:

Versie Snelheid Naam Datum Kleur
USB 1.0 1,5 Mbit/s LowSpeed 1996 Wit
USB 1.1 12 Mbit/s FullSpeed 1998 Wit
USB 2.0 480 Mbit/s HighSpeed 2000 Zwart
USB 3.0 4,8 Gbit/s SuperSpeed 2008 Blauw
USB 3.1 10 Gbit/s SuperSpeed+ 2013 NTB

Dit zijn theoretische snelheden, die in de praktijk vaak niet gehaald worden.

 

Eigenschappen

De USB 3.0-variant heeft een stekker met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen. De extra aansluitingen zijn zodanig in de stekker verwerkt, dat ook oudere stekkers nog passen. De USB 3.0-kabel heeft 9 aders in plaats van 4 bij de oude kabel.

Het is ook mogelijk om een USB-stekker te combineren met een SATA-aansluiting. In 2009 bestaan daartoe verschillende initiatieven.

Inmiddels bestaat ook de draadloze variant van USB, genaamd Wireless USB (WUSB of USB 2.1), die een radiofrequentie gebruikt om te communiceren. WUSB is bruikbaar tot een afstand van 3 tot 10 meter, met een snelheid van 480 Mbit/s bij 3 meter tot 110 Mbit/s bij 10 meter. WUSB gebruikt encryptie.

Enkele eigenschappen van USB zijn:

 • De computer is de host.
 • USB-kabels mogen maximaal 5 meter lang zijn. Deze lengte is door de tussenkomst van hubs te vergroten tot maximaal 30 meter.
 • USB-apparaten kunnen worden aangesloten zonder de computer opnieuw te moeten opstarten en functioneren na aansluiting direct (hotpluggable/hotswappable).

 

Draagbare harde schijf

Verschillende draagbare of mobiele harde schijven in de 2,5 inch-uitvoering, zoals deze ook in laptops worden gebruikt, hebben geen extra stroomvoorziening nodig, en kunnen zo op een USB-poort aangesloten worden. De 3,5 inch-versie, die in de meeste desktops wordt gebruikt, heeft wel een externe voeding nodig. Ter bescherming worden externe schijven voorzien van een plastic of metalen (bijvoorbeeld aluminium) behuizing.

Draagbare harde schijven gebruiken vrijwel allemaal meer dan de 500 mA die de (USB-)standaard voorschrijft. Daarom wordt er soms bij de draagbare harde schijven een kabeltje meegeleverd met twee USB-stekkers. De tweede stekker dient dan om extra stroom van een tweede USB-poort te kunnen gebruiken. Bij oudere computers en bij andere apparatuur dan computers (bijvoorbeeld televisies of tablets), kan het voorkomen dat de USB-standaard strikt wordt nageleefd en de USB maximaal 500 mA levert. Een USB-schijf werkt dan niet zonder een extra USB-poort of een externe voeding. Bij veel moderne computers en laptops biedt de USB-poort al meer stroom dan de standaard, rekening houdend met externe harde schijven.

USB-sticks hebben geen extra stroom nodig. Een USB-stick is gebaseerd op flashgeheugen. Hij heeft geen bewegende onderdelen en gebruikt veel minder stroom. Hij heeft minder opslagcapaciteit en is per bit opslagcapaciteit duurder.

Draagbare harde schijven en USB-sticks worden gebruikt

 • als back-up;
 • als extra uitbreiding van de opslagruimte;
 • als datatransport (tussen computers of bijvoorbeeld van computer naar een mediaspeler);
 • als opstartschijf om een computer op te starten met een besturingssysteem.

Toepassingen

Voorbeelden van randapparatuur die door middel van USB aangesloten kan zijn:

 • muis;
 • toetsenbord;
 • printer;
 • scanner;
 • externe harde schijf;
 • externe audio-interface;
 • digitale camera;
 • webcam;
 • netwerk, hetzij direct, hetzij door een ethernetadapter aan te sluiten;
 • luidspreker;
 • infraroodontvanger voor bijvoorbeeld een afstandsbediening of draadloze muis of toetsenbord.

 

Kleine apparatuur die één geheel vormt met de USB-stekker:

 • geheugenstick;
 • modem met zender en ontvanger voor mobiel internet;
 • bluetoothdongle;
 • hardwaresleutel;
 • externe geluidskaart;
 • radio-ontvanger;
 • televisieontvanger of een videocapturer;
 • DVB-T-ontvanger.

serial-to-usb

 

Adapters maken het mogelijk dat oude apparaten zonder USB via een verloopkabel of een adapter toch gebruikt kunnen worden. Enkele voorbeelden van USB-adapters:

 • USB-adapter voor een PS/2-interface
 • USB-adapter voor een seriële poort
 • USB-adapter voor een parallelle poort
 • USB-adapter voor een IDE- of SATA-aansluiting
 • USB-adapter voor een FireWire-aansluiting;
 • USB-USB-adapter, soms ook usb-netwerk genoemd. Deze maakt het mogelijk om twee computers met elkaar te verbinden. Een van de computers gebruikt een programma waardoor hij zich voordoet alsof hij een externe harde schijf is. De andere computer kan dan de bestanden zien (en ook lezen en schrijven) op de eerste computer. Bij televisies met een USB-aansluiting kunnen met zo’n USB-USB-adapter foto’s en films bekeken worden die op een computer staan. Het nadeel is dat er een speciaal programma gestart moet worden. Veelal wordt daarom liever een externe harde schijf gebruikt. Voor het afspelen van foto’s en films op een televisie geeft een HDMI-verbinding een zeer goede digitale videoverbinding. Sommige televisies hebben bluetooth, waarmee nog gemakkelijker foto’s en films van een computer bekeken kunnen worden.

 

Techniek

Met USB is veel meer mogelijk dan met een parallelle poort of seriële poort, terwijl er minder draden worden gebruikt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het USB-protocol.

Een USB-verbinding bestaat uit vier aders:

 • +5 volt,
 • nul,
 • differential data (D- en D+).

De twee data-aders worden als ‘twisted pair’ gebruikt om differentieel data te versturen: bij een ‘0’ wordt de spanning op de pen voor D- hoger gemaakt dan de spanning op de pen voor D+, en voor een ‘1’ wordt de spanning op de pin voor D- lager gemaakt dan de spanning op de pen voor D+. Voor low speed (1,5 Mbit/s) en full speed (12 Mbit/s) moet de zender zorgen voor een spanning van minstens 2,5 volt tussen de D– en D+-pennen, terwijl voor high speed (480 Mbit/s) de zender moet zorgen voor een stroom van 17,8 mA.

Deze bus wordt gebruikt om datapakketten over te sturen, niet alleen voor de daadwerkelijke dataoverdracht, maar ook voor besturingsinformatie. De host is de baas over de bus en neemt het initiatief voor alle dataoverdracht.