Direct-attached storage

Direct-attached storage of het acroniem DAS staat voor een opslagmedium dat direct aangesloten is op een computersysteem en die gegevens vasthouden als de computer niet aan staat. Over het algemeen wordt onder DAS verstaan een of meerdere harde schijven die bijvoorbeeld via IDE, Serial ATA of SCSI aangesloten zijn.

das

Voorbeeld: Dell PowerVault MD1200 DAS

 

Network-attached storage

nas

Network-attached storage, vaak afgekort tot het acroniem NAS, is een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is en gebruiktmaakt van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. NAS-apparaten zijn in feite volwaardige fileservers.

Een NAS-systeem dat op het netwerk aangesloten is, kan geraadpleegd worden door elke machine op datzelfde netwerk. Een NAS-systeem vereenvoudigt zo het delen van informatie, vooral tussen verschillende besturingssystemen.

Bij NAS wordt het bestandssysteem beheerd vanuit het NAS-systeem zelf, in tegenstelling tot SAN, waarbij het bestandssysteem beheerd wordt door servers. NAS-systemen kunnen gebruikmaken van meerdere harde schijven die vaak in RAID staan.

Vanaf 2006 zijn er NAS-systemen in de handel die qua opbouw nauwelijks verschillen van externe USB-schijven.

Met behulp van eenvoudige pc-hardware en een pakket als FreeNAS of NAS4Free kan zelf een NAS-systeem opgebouwd worden. Grotere NAS-systemen zijn vaak servers die speciaal voor deze taak ontworpen zijn en een voor opslag geoptimaliseerde variant van een besturingssysteem als Windows of Linux draaien. Bij dergelijke grote NAS-systemen zijn vaak ook voorzieningen voor het maken van back-ups ingebouwd.

De alternatieven voor NAS zijn direct-attached storage (DAS), waarbij het opslagmedium direct aangesloten is op een computersysteem, en storage area network (SAN) systemen, waarbij de opslag (net zoals NAS) in een extern opslagsysteem gebeurt dat via een netwerk benaderd kan worden.

Sommige NAS-systemen hebben ingebouwde extra functies:

  • printerserver, waarmee een centrale printer gebruikt kan worden door alle computers in het netwerk.
  • webserver, soms met MySQL- en PHP-mogelijkheden
  • FTP-server, waarmee de opgeslagen bestanden ook van buitenaf via internet toegankelijk zijn.
  • Streaming media-server zodat de inhoud van de NAS via een externe mediaspeler afgespeeld kan worden
  • Back-up-server die automatisch gegevens van elders kan ophalen
  • BitTorrent-client die torrents kan downloaden en vervolgens weer kan delen
  • Cloudopslagfuncties