Netwerkkabel

Een netwerkkabel is een kabel waarlangs informatie wordt verstuurd in een computernetwerk. Hij is onderdeel van de zogeheten fysieke laag in een netwerkverbinding.

Er zijn verschillende soorten en standaarden kabels en connectors, waaronder:

  • Glasvezelkabel
  • Coaxkabel (met bijvoorbeeld een BNC-connector)
  • Triaxkabel
  • EAD-kabel
  • Twisted pair (met bijvoorbeeld een RJ-45-connector)
    Category 5, 5e, 6 en 7 kabel

Met een kabeltester kan men de werking van een kabel diagnosticeren.

 

Getwist paar

Getwist paar is een veel voorkomende tweeaderige kabel waarbij de aders rond elkaar zijn gewonden. De bedoeling is elektromagnetische interferentie (“overspraak”) te vermijden. In Vlaanderen spreekt men ook van getorst paar.

De werking van een getwist paar berust op het principe dat een dergelijke kabel in een (homogeen) elektromagnetisch stoorveld gemiddeld geen lusoppervlakte heeft en het stoorveld dus geen stoorspanning kan induceren. De inductiespanning die in één lus wordt opgewekt wordt tegengewerkt door die van de volgende halve winding, waar de aders precies andersom liggen.

Het aantal windingen per meter maakt deel uit van de specificaties van een type kabel. Hoe groter het aantal windingen, hoe minder men last heeft van overspraak.

 

UTP-kabel

utpUnshielded twisted pair (UTP) heeft geen elektromagnetische afscherming (“shield”). Het is het belangrijkste type kabel voor computernetwerken en telefonie.

UTP-kabels voor computernetwerken hebben vier aderparen en zijn onderverdeeld in genummerde categorieën die de kwaliteit aangeven.

Bij het aansluiten dient een signaal en de bijbehorende “retour” telkens op een aderpaar gezet te worden zodat de twist haar werk naar behoren kan doen. De aderparen kunnen in de regel herkend worden aan de bij elkaar passende kleuren van de isolatie. Blauw met blauw/wit, oranje met oranje/wit, groen met groen/wit en bruin met bruin/wit.

Op een RJ-45-connector worden de kleuren, conform de T568B (EIA/TIA-568) standaard toegepast.

 

STP-kabel

stpShielded twisted pair (STP) heeft een elektromagnetische afscherming (“shield”) per aderpaar, en daardoor het minste last van elektromagnetische interferentie. Het werd veel gebruikt voor token ring netwerken.

 

 

 

 

ftpFTP-kabel

Foiled twisted pair (FTP) De FTP kabel is eigenlijk een UTP kabel omringd door een folie (“shield”) waardoor de bescherming tegen elektromagnetische interferentie toeneemt.