Kleurcode netwerkkabel

Je hebt 2 standaarden van netwerk aansluitingen, volgens de standaard T568A en standaard T568B. In europa is overeen gekomen dat alle fabrikanten die netwerk toestellen leveren om de standaard T568B te gebruiken.

 

Waarom?

Omdat iedere installateur dezelfde kleurcodes zou gebruiken, en dat ieder europees toestel daaraan voldoet, dit voorkomt dat als er een andere installateur langskomt die moet zoeken hoe die netwerkkabels afgemonteerd zijn.

Dat er een afspraak is gemaakt is voor ieders gemak, en zo wordt voorkomen dat iedereen zijn eigen kleurcode kiest en verwarring zaait.

utp kabel

Dit zijn de twee standaarden T568A en T568B

 

Straight (rechte) network cable

Een rechte netwerkkabel wordt afgemonteerd met aan beide zijden de T568B kleur combinatie, de rechte kabel wordt het meest gebruikt om bijvoorbeeld uw router met een switch of pc te verbinden, en om uw thuis netwerk op te bouwen.

utp kabel2

 

Crossed (gekruiste) network cable

Een gekruiste kabel monteer je af door aan de ene kant van de kabel volgens T568A en de andere kant van de kabel T568B standaard te gebruiken. De gekruiste kabel wordt gebruikt om een pc te verbinden met een andere pc. Let op de kleuren die verschillen op het schema. De gekruiste kabel zal stilaan verdwijnen, omdat de moderne netwerkkaarten beschikken over een detectie systeem, daardoor schakelt die automatisch naar de juiste modus.

cross

 

Afmonteren van de netwerkkabel

Stap 1

Hier zie je hoe de utp kabel 3 cm van zijn isolatie wordt ontdaan. Dit is te lang, maar eens je de aders op kleurcode hebt gebracht kun je alles mooi recht op maat afsnijden. Wees voorzichtig en zorg dat je de aders niet mee afsnijdt, anders moet je onherroepelijk herbeginnen.

patch1

 

Stap 2

Let op, de aders dienen niet ontmanteld te worden. Deze worden bij het patchen tussen acht contacten geklemd en maken vanzelf contact.

patch2

 

Stap 3

Haal de ader paren uit elkaar zoals afgebeeld.

patch3

 

Stap 4

Plaats de aders mooi naast elkaar op kleurvolgorde.

patch4

 

Stap 5

Knip de op kleur gebrachte aders recht af op een lengte van ongeveer 12 mm. Zo komt de kabel mooi tot op het einde in de rj45 stekker.

patch5

 

Stap 6

Ik gebruik daar een platte bektang voor en een kniptang, maar je kan ook de patch tang gebruiken om die van maat af te knippen.

patch6

 

Stap 7

Steek nu de kabel in de rj45 stekker, de kunst is om de kleuren niet van plaats te doen veranderen tijdens deze bewerking.

patch7

 

Stap 8

Boven zie je dat de kabel volledig in de rj45 stekker steekt tot op het einde, maar dit is niet voldoende.

patch8

 

Stap 9

De mantel van de netwerkkabel moet ook geklemd worden, dit om een goede trekontlasting te bekomen. Nu moet je juist nog de aders vastklemmen met een speciale tang.

patch9

 

Stap 10

Steek de rj45 stekker in de voorziene opening van de tang. Knijp nu de tang volledig dicht en ziezo, de stekker zit vast op de kabel.

patch10

Stap 11

Nu het andere uiteinde van de kabel nog patchen en ik kan gaan testen of de kabel in orde is.

patch11

 

Stap 12

Test de kabel uit met een daarvoor voorzien meet apparaat zoals hier afgebeeld. Deze kabel is getest en in orde.

patch12

 

Overzicht van verschillende UTP categorieën

  • Cat 1: Geen TIA/EIA standaard. Werd voornamelijk gebruikt voor analoge telefonie en ISDN.
  • Cat 2: Geen TIA/EIA standaard. Werd gebruikt bij 4 Mbit/s token ring-netwerken.
  • Cat 3: Gestandaardiseerd in TIA/EIA-568-B, gebruikt in datanetwerken met frequenties tot 16 MHz zoals voor 10BASE-T.
  • Cat 4: Geen TIA/EIA standaard. Met een bandbreedte van 20 MHz werd dit vooral gebruikt voor 16 Mbit/s token ring-netwerken.
  • Cat 5: Geen TIA/EIA standaard. Met een bandbreedte van 100 MHz wordt dit nog veel gebruikt voor 100 Mbit/s Ethernet netwerken. Deze is echter niet geschikt voor gigabit-netwerken.
  • Cat 5e: Gestandaardiseerd in TIA/EIA-568-B. Geschikt voor zowel 100 Mbit/s (100BASE-T) als 1000 Mbit/s (1000BASE-T) netwerken.
  • Cat 6: Gestandaardiseerd in TIA/EIA-568-B. Met een bandbreedte van 250 MHz wordt dit gebruikt voor gigabit-snelheden (1000BASE-T).
  • Cat 6a: Voorlopige specificatie voor 10 Gbit/s netwerken.
  • Cat 7: Formeel bekend als ISO/IEC 11801 Class F kabel. Bij deze standaard worden de 4 paren individueel afgeschermd binnen de buitenste afscherming. Dit laat frequenties toe tot 600 MHz.